Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου 2010

Ολυμπιακός-Τσιμπόνα: 78-75



"Η Τσιμπόνα ζόρισε για τα καλά τον χαλαρό και για πολλή ώρα κακό Ολυμπιακό, αλλά ο Σχορτσανίτης και ο Τεόντοσιτς κράτησαν όρθιους και αήττητους τους ερυθρόλευκους (78-75). 
Ο Ολυμπιακός κέρδισε επιβλητικά στη Βιτόρια, εντυπωσιακά τη Χίμκι στο Φάληρο και τελικά τα βρήκε πιο δύσκολα με την Τσιμπόνα, αφού παρουσιάστηκε χαλαρός, χωρίς ρυθμό στο μεγαλύτερο διάστημα του αγώνα και με σοβαρό πρόβλημα απέναντι στη ζώνη του Περάσοβιτς. Ευτυχώς, όμως, ο Σοφοκλής Σχορτσανίτης στο πρώτο ημίχρονο ήταν αρκετός για να μην ξεφύγει η κατάσταση, ενώ στο δεύτερο μέρος ανέλαβε δράση ο Μίλος Τεόντοσιτς που είχε 17 πόντους με 5 τρίποντα. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Λίνας Κλέιζα ήταν άποντος για περισσότερα από 30 λεπτά και τελικά ξύπνησε στην τελευταία περίοδο, όπου πρόλαβε να πετύχει 10 πόντους.

Πολύ σημαντική, αν και αφανής η βοήθεια του Τζος Τσίλντρες, ο οποίος είχε 11 πόντους αλλά κυρίως 9 ριμπάουντ (επίσης τα 17 επιθετικά ριμπάουντ του Ολυμπιακού αποδείχθηκαν... χρυσά). Ο Νίκολα Βούισιτς σημείωσε 16 πόντους, ενώ για μια ακόμη φορά ήταν θετικός ο Λουκάς Μαυροκεφαλίδης. Από την Τσιμπόνα τέσσερις παίκτες (Τόμας, Γκόρντον, Μπογκντάνοβιτς και Άντριτς) σημείωσαν τους 70 από τους 75 πόντους της ομάδας τους, κάτι που δείχνει τη χαλαρότητα που επέδειξε ο Ολυμπιακός στην άμυνά του στο μεγαλύτερο διάστημα του αγώνα. Εν τέλει οι ερυθρόλευκοι πήραν τη νίκη, έμειναν αήττητοι στον όμιλό τους, αλλά δεν φάνηκε να έχουν ξεπεράσει την ήττα από το Μαρούσι. Δεδομένης της συνέχειας που ακολουθεί, ο Ολυμπιακός καλείται να συνέλθει. Δεν έχει περιθώρια, δεν έχει επιλογή.

Ο αγώνας

Σε σύγκριση με το προηγούμενο παιχνίδι με αντίπαλο τη Χίμκι στο ΣΕΦ, ο Ολυμπιακός ξεκίνησε πολύ πιο χαλαρός, χωρίς ιδιαίτερη αυτοπεποίηθηση (προφανώς λόγω της ήττας από το Μαρούσι που έκοψε τη φόρα που είχε πάρει η ομάδα του Παναγιώτη Γιαννάκη) και με δύο βασικές απουσίες, του Παναγιώτη Βασιλόπουλου (λόγω διαστρέμματος) και του Γιάννη Μπουρούση (λόγω πυρετού). Η Τσιμπόνα, από την άλλη, εμφανίστηκε με ευδιάκριτο πλάνο. Αργός ρυθμός, άμυνα ζώνης για αρκετά λεπτά, πράγματα που έκαναν ακόμη πιο δύσκολη την ανάπτυξη του Ολυμπιακού.

Έτσι, το πρώτο δεκάλεπτο κύλησε με τις δύο ομάδες να είναι κοντά στο σκορ, τον Ολυμπιακό να μην μπορεί να βρει ρυθμό και το 16-15 να μην αποτελεί "παράσημο" για τους συνήθως επιθετικούς ερυθρόλεκους, αλλά κέρδος για τους Κροάτες που δεν ήθελαν να ανέβει το επίπεδο του σκορ, ώστε να μπορούν να ακολουθήσουν σε μεγάλη διάρκεια. Η αλήθεια είναι ότι ο Γιαννάκης είχε προβλήματα να λύσει. Ο Λίνας Κλέιζα ήταν εκτός κλίματος και δεν βοήθησε την ομάδα του, οι περιφερειακοί στην άμυνα δεν πίεζαν ιδιαίτερα με αποτέλεσμα ο Γκόρντον να προκαλεί ζημιές, οπότε έπρεπε να ανακατέψει την τράπουλα.

Ο "δράκος" επέλεξε τον Θοδωρή Παπαλουκά σε δίδυμο με τον Σκούνι Πεν, ενώ στους ψηλούς διάλεξε τον Σοφοκλή Σχορτσανίτη και τον Λουκά Μαυροκεφαλίδη. Αποδείχθηκαν πολύ καλές κινήσεις. Με τον Πεν, ο Ολυμπιακός απέκτησε περιεφερειακή πίεση στην μπάλα, ο Παπαλουκάς έδωσε τον κατάλληλο ρυθμό, την ώρα που ο Μαυροκεφαλίδης έκανε εκπληκτική εκκίνηση και ο Σχορτσανίτης παρέδιδε μαθήματα διάθεσης. Ο "Σόφο" έπαιζε άμυνα σε όλο το μήκος και το πλάτος του γηπέδου, συνεργαζόταν άψογα με τον Μαυροκεφαλίδη και έτσι, οι ερυθρόλευκοι προηγήθηκαν με 30-23. Όμως, τα πολλά λάθη των ερυθρολεύκων και εμφανέστατη αδυναμία τους να αντιμετωπίσουν τη ζώνη των Κροατών (οι παίκτες του Γιαννάκη ήταν ακίνητοι και εντελώς αδρανείς), έδωσαν στην Τσιμπόνα να τρέξει αρχικά ένα σερί 8-0, να προηγηθεί με 31-30 και μέχρι να τελειώσει το ημίχρονο κράτησε το προβάδισμα (35-34) και τον προβληματισμό του Παναγιώτη Γιαννάκη ανέπαφα.

Το κακό για τον Ολυμπιακό ήταν ότι ούτε και στη συνέχεια βελτίωσε την εικόνα του. Καμία δημιουργικότητα στην επίθεση, καθόλου πάθος στην άμυνα, ο Λίνας Κλέιζα άποντος (!) και η Τσιμπόνα το βιολί της. Αργές επιθέσεις, εκμετάλλευση του Άντριτς, άμυνα ζώνης και το σκορ να γίνεται 36-44. Τα πράγματα δηλαδή έμπαιναν σε δύσκολα μονοπάτια για τους ερυθρόλευκους -μόνο τα πολλά επιθετικά ριμπάουντ ήταν ένα θετικό στοιχείο. Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, μετά από τρίποντο του Τόμας και κερδισμένο φάουλ του Γκόρντον, ο Κλέιζα δέχθηκε τεχνική ποινή και η Τσιμπόνα έφτασε να προηγείται με 54-40. Σε εκείνο το σημείο, ένα κλέψιμο του Παπαλουκά που είχε ως αποτέλεσμα ένα εύστοχο τρίποντο του Τεόντοσιτς, ήταν κάτι σαν σημείο ζωής και... εγωισμού από πλευράς ερυθρολεύκων.

Και όντως, ο Ολυμπιακός αφυπνίστηκε, έστω και αν η Τσιμπόνα πίστευε πλέον ότι μπορεί να νικήσει μέσα στο ΣΕΦ. Τέσσερις συνεχόμενοι πόντοι του Μαυροκεφαλίδη έκαναν το σκορ 47-51, για να σκοράρει ο Γκόρντον με τρίποντο, πριν απαντήσει ο εξαιρετικός στην επίθεση Μίλος Τεόντοσιτς. Ο Σέρβος έβγαλε και μια ασίστ στον Τσίλντρες, ενώ η καλύτερη κίνηση των ερυθρολεύκων πίσω από την άμυνα ζώνης της Τσιμπόνα, έφερε αποτέλεσμα, αφού ακόμη και ο Κλέιζα βρήκε εν τέλει τρόπο να σκοράρει, πριν ολοκληρωθεί το δεκάλεπτο με το 61-58 να δίνει ένα μικρό αλλά επισφαλές προβάδισμα στην ομάδα του Περάσοβιτς.

Η αντεπίθεση των γηπεδούχων συνεχίστηκε και στην αρχή της τελευταίας περιόδου, όταν ο Νίκολα Βούισιτς έβαλε τον Ολυμπιακό στη θέση του οδηγού για πρώτη φορά στο δεύτερο ημίχρονο, την ώρα που ο Κλέιζα είχε ξυπνήσει για τα καλά και με 10 πόντους σε 5 λεπτά ήταν πλέον ενεργά στο παιχνίδι. Όμως, παρά το προβάδισμα που πήρε ο Ολυμπιακός, δεν κατάφερε να το κρατήσει και η Τσιμπόνα από το -9 έφτασε πάλι στο -3, με τρίποντο του Μπογκντάνοβιτς 45'' πριν το τέλος του ματς. Οι ερυθρόλευκοι δεν σκόραραν στην επίθεσή τους και στη συνέχεια έπρεπε να παίξουν μια καλή άμυνα. Ο Γιαννάκης δεν ζήτησε φάουλ, οι παίκτες του τον άκουσαν και τελικά πήραν τη νίκη με 78-75, έστω και αν δεν ικανοποιήσαν με την εικόνα τους. "

Τα δεκάλεπτα: 16-15, 34-35, 58-61, 78-75

Ολυμπιακός (Γιαννάκης): Παπαλουκάς 2, Πεν, Τσίλντρες 11, Βούισιτς 16, Χαλπερίν 2, Κλέιζα 10 (1), Μαυροκεφαλίδης 10, Μπέβερλι, Τεόντοσιτς 17 (5), Σχορτσανίτης 10.

Τσιμπόνα Ζάγκρεμπ (Πέρασοβιτς): Γκόρντον 20 (2), Μπογκντάνοβιτς 15 (2), Ραντόσεβιτς, Άντριτς 12, Μπάγκαριτς 2, Ζούμπσιτς 3, Ούντριχ, Τόμας 23 (4).

ΠΗΓΗ: http://www.sport24.gr/html/ent/771/ent.343771.asp

2 σχόλια:

  1. ΔΕ ΜΑΣ ΝΟΙΑΖΕΙ ΓΙΑ ΤΟ ΓΑΥΡΟ!!!ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΝΑΘΑ ΝΑ ΓΡΑΦΕΤΕ!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανδρεα οποιος και να εισαι (:P) εχουμε τους καταλληλους ανθρωπους για το ρεπορταζ του Παναθηναικου!Περιμενε κ αυριο μετα το διπλο στην Βαρκελωνη θα εχεις αμεση ενημερωση:)Μεχρι τοτε καλο διαβασμα ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σελίδες

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου